Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.    separator     masz pytanie
 zadzwoń
 (22) 643 62 97

Blog

Mangan to pierwiastek występujący zarówno w przyrodzie, jak i w organizmie człowieka. Jego nadmiar może wpływać na obniżenie nastroju, rozdrażnienie, apatię, złe samopoczucie, a nawet powodować schorzenia psychiczne i przyczyniać się do rozwoju depresji. Mangan w stężeniach przekraczających zalecenia Ministerstwa Zdrowia nadaje wodzie nieprzyjemny smak, barwę, a także mętność. Co więcej, może powodować plamienie ubrań podczas ich prania. Niekorzystnie wpływa także na armaturę i inne urządzenia narażone na korozję.

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej jonów wapnia oraz magnezu. To właśnie te substancje odpowiadają za tak zwaną twardość cieczy, która w konsekwencji ma nieprzyjemny smak, a na jej powierzchni tworzy się charakterystyczny nalot. Jony wapniowe i magnezowe powodują tworzenie i osadzanie się kamienia w wielu urządzeniach, takich jak czajniki oraz ekspresy do kawy.

Twarda woda to duży problem w naszych domach i mieszkaniach. Powoduje odkładanie się kamiennego osadu w sprzętach AGD i na armaturze łazienkowej, co skraca żywotność urządzeń oraz zwiększa zużycie energii. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości związków różnych pierwiastków w wodzie, przede wszystkim wapnia i magnezu. Dzięki nowoczesnym zmiękczaczom możliwa jest zmiana składu chemicznego wody, a co za tym idzie – zmiękczenie jej. Na czym polega ten proces?

Stacja uzdatniania dba o to, by woda płynąca w domowej instalacji wykazywała odpowiednie parametry - zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku. Ten dokument określa jakość wody dopuszczonej do spożycia. Aby dobrać odpowiedni system uzdatniania, trzeba zatem wiedzieć, jaka woda znajduje się w instalacji. W tym celu należy przeprowadzić badania wskazujące, które parametry zostały przekroczone. Ekspertyzę można wykonać w laboratorium lub zlecić ją regionalnej stacji Sanepidu.

Ozonowanie wody wykorzystywane jest do dezynfekcji kanałów wentylacyjnych, odgrzybiania, czy czyszczenia klimatyzacji. W przypadku basenu z kolei pozwala na mniejsze użycie chloru. Ozonowanie wody jest procesem dezynfekującym, który znajduje zastosowanie w bardzo wielu branżach, takich jak oczyszczalnie ścieków, w przemyśle chemicznym, drukarskim, czy tekstylnym. Nadaje się również do dezynfekcji żywności, mycie jej ozonem spowalnia proces ich psucia się.

Stacja uzdatniania dba o to, by woda płynąca w domowej instalacji wykazywała odpowiednie parametry - zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku. Ten dokument określa jakość wody dopuszczonej do spożycia. Aby dobrać odpowiedni system uzdatniania, trzeba zatem wiedzieć, jaka woda znajduje się w instalacji. W tym celu należy przeprowadzić badania wskazujące, które parametry zostały przekroczone. Ekspertyzę można wykonać w laboratorium lub zlecić ją regionalnej stacji Sanepidu.

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów produktów służących do uzdatniania wody, a jednymi z nich są lampy UV. Gdzie się je stosuje, na jakiej zasadzie działają oraz jakie są ich główne zalety?

Picie wody to podstawowy nawyk pozwalający zachować człowiekowi zdrowie. Ogromne znaczenie ma jednak jej jakość, która zarówno w przypadku wody pochodzącej z własnej studni, jak i z wodociągów, często pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego stosowanie filtrów jest współcześnie tak ważne?

Chociaż woda trafiająca do nas z kranu jest starannie monitorowana, to jej jakość jest często daleka od ideału. Nieprzyjemny zapach, czy kolor może być sygnałem, że zawiera ona wiele niekorzystnych składników, takich jak azotany, czy chlor. W takim wypadku, warto zadbać o swoje zdrowie i zaopatrzyć się w stację uzdatniania wody. Jak działa takie urządzenie i jakie korzyści wynikają z jego zastosowania?

Najprościej ujmując, demineralizacja wody polega na usunięciu z niej soli. Proces ten można przeprowadzić na trzy sposoby: odwróconej osmozy, wymiany jonowej, elektrodejonizacji. Wodę demineralizowaną stosuje się wszędzie tam, gdzie prawidłowa praca urządzeń uwarunkowana jest stosowaniem w nich wody o wysokiej czystości, między innymi w laboratoriach, przemyśle farmaceutycznym, elektronicznym, kosmetycznym czy spożywczym. Stopień odsolenia wody określa się jako przewodność elektrolityczna wyrażoną w mikrosimensach, a najwyższą czystość woda osiąga przy oczyszczaniu metodą jonową oraz odwróconej osmozy.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.