Blog
Na czym polega chlorowanie wody?
Woda jest niezbędna w wielu sytuacjach. Duże znaczenie ma jednak jej jakość i czystość, czyli brak drobnoustrojów i szkodliwych mikroorganizmów, które mogą być groźne dla naszego zdrowia i życia. Jednym z procesów, który umożliwia zwiększenie przydatności wody jest chlorowanie. Na czym w praktyce ono polega? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Jaka jest skuteczność lamp UV do oczyszczania wody?
Woda, którą pijemy ma ogromny wpływ na nasz organizm. Warto więc zadbać o to, by wyróżniała się wysoką jakością i była wolna od zanieczyszczeń. Jednym ze sposobów na uzyskanie dobrych efektów jest zastosowanie profesjonalnych lamp UV. Jednak czy są one skuteczne? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym jest twardość wody?
Woda może być wykorzystywana do wielu celów. Jednak czy wiesz, że może ona występować w różnych rodzajach? Przykładem jest woda twarda i woda miękka. Jednak co oznacza termin "twardość wody"? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czy picie kranówki jest bezpieczne? Fakty i mity
Czy woda z kranu jest bezpieczna i można ją pić bez obaw? Ta kwestia zapewne nurtuje wiele osób. Na ten temat można usłyszeć zarówno wiele niesprawdzonych informacji, jak i tych rzetelnych oraz wiarygodnych. Dlatego też w tym artykule przestawimy najpopularniejsze i najczęściej powielane mity oraz fakty.
Jak tabletki solne pomagają uzdatniać wodę?
Twarda woda występuje w przeważającej części Polski. Charakteryzuje ją to, że zawiera dużą ilość pierwiastków takich jak magnez czy wapń. Posiadanie twardej wody w domu może być uciążliwe i problematyczne, ponieważ pozostawia trudny do usunięcia osad, który odkłada się zarówno na naczyniach, jak i na armaturze kuchennej czy łazienkowej. Co więcej – może przyczyniać się do tworzenia się kamienia na pralce czy zmywarce, co w konsekwencji powoduje awarię tych urządzeń, a nawet konieczność ich wymiany na nowe. Po trzecie – twarda woda wpływa niekorzystnie na stan skóry oraz włosów. Może przyczyniać się do przesuszenia, podrażnień, a nawet powodować wysypkę.
Na co zwrócić uwagę wybierając filtr podzlewozmywakowy?
Filtry do wody cieszą się coraz większą popularnością w gospodarstwach domowych, ponieważ to doskonały i wygodny sposób na poprawienie jej jakości. Co więcej – montaż filtrów do oczyszczania wody to także rozwiązanie ekonomiczne i ekologiczne, które pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze przeznaczane dotychczas na zakup wody w plastikowych butelkach. W tym artykule skupimy się na kuchennych filtrach podzlewozmywakowych. Czym kierować się przy zakupie tego urządzenia i jakie są jego rodzaje?
Zmiękczacz do wody plus filtr węglowy - połączenie doskonałe?
Bardzo często pojawiającym się problemem w polskich gospodarstwach domowych jest twarda woda ze zbyt dużą zawartością chloru. Nie tylko pozostawia osad na naczyniach, ale także przyczynia się do powstawania kamienia np. w czajniku czy pralce. Co więcej – nieprzyjemnie pachnie, jest niesmaczna i może także wpływać negatywnie na stan naszej skóry czy włosów.
Jak usunąć mangan z wody pitnej?
Mangan to pierwiastek występujący zarówno w przyrodzie, jak i w organizmie człowieka. Jego nadmiar może wpływać na obniżenie nastroju, rozdrażnienie, apatię, złe samopoczucie, a nawet powodować schorzenia psychiczne i przyczyniać się do rozwoju depresji. Mangan w stężeniach przekraczających zalecenia Ministerstwa Zdrowia nadaje wodzie nieprzyjemny smak, barwę, a także mętność. Co więcej, może powodować plamienie ubrań podczas ich prania. Niekorzystnie wpływa także na armaturę i inne urządzenia narażone na korozję.
Czy zmiękczanie wody ma wpływ na sprzęt AGD?
Zmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej jonów wapnia oraz magnezu. To właśnie te substancje odpowiadają za tak zwaną twardość cieczy, która w konsekwencji ma nieprzyjemny smak, a na jej powierzchni tworzy się charakterystyczny nalot. Jony wapniowe i magnezowe powodują tworzenie i osadzanie się kamienia w wielu urządzeniach, takich jak czajniki oraz ekspresy do kawy.
Na czym polega zmiękczanie wody?
Twarda woda to duży problem w naszych domach i mieszkaniach. Powoduje odkładanie się kamiennego osadu w sprzętach AGD i na armaturze łazienkowej, co skraca żywotność urządzeń oraz zwiększa zużycie energii. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości związków różnych pierwiastków w wodzie, przede wszystkim wapnia i magnezu. Dzięki nowoczesnym zmiękczaczom możliwa jest zmiana składu chemicznego wody, a co za tym idzie – zmiękczenie jej. Na czym polega ten proces?