Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.    separator     masz pytanie
 zadzwoń
 (22) 643 62 97

Blog

Twarda woda występuje w przeważającej części Polski. Charakteryzuje ją to, że zawiera dużą ilość pierwiastków takich jak magnez czy wapń. Posiadanie twardej wody w domu może być uciążliwe i problematyczne, ponieważ pozostawia trudny do usunięcia osad, który odkłada się zarówno na naczyniach, jak i na armaturze kuchennej czy łazienkowej. Co więcej – może przyczyniać się do tworzenia się kamienia na pralce czy zmywarce, co w konsekwencji powoduje awarię tych urządzeń, a nawet konieczność ich wymiany na nowe. Po trzecie – twarda woda wpływa niekorzystnie na stan skóry oraz włosów. Może przyczyniać się do przesuszenia, podrażnień, a nawet powodować wysypkę.

Filtry do wody cieszą się coraz większą popularnością w gospodarstwach domowych, ponieważ to doskonały i wygodny sposób na poprawienie jej jakości. Co więcej – montaż filtrów do oczyszczania wody to także rozwiązanie ekonomiczne i ekologiczne, które pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze przeznaczane dotychczas na zakup wody w plastikowych butelkach. W tym artykule skupimy się na kuchennych filtrach podzlewozmywakowych. Czym kierować się przy zakupie tego urządzenia i jakie są jego rodzaje?

Bardzo często pojawiającym się problemem w polskich gospodarstwach domowych jest twarda woda ze zbyt dużą zawartością chloru. Nie tylko pozostawia osad na naczyniach, ale także przyczynia się do powstawania kamienia np. w czajniku czy pralce. Co więcej – nieprzyjemnie pachnie, jest niesmaczna i może także wpływać negatywnie na stan naszej skóry czy włosów.

Mangan to pierwiastek występujący zarówno w przyrodzie, jak i w organizmie człowieka. Jego nadmiar może wpływać na obniżenie nastroju, rozdrażnienie, apatię, złe samopoczucie, a nawet powodować schorzenia psychiczne i przyczyniać się do rozwoju depresji. Mangan w stężeniach przekraczających zalecenia Ministerstwa Zdrowia nadaje wodzie nieprzyjemny smak, barwę, a także mętność. Co więcej, może powodować plamienie ubrań podczas ich prania. Niekorzystnie wpływa także na armaturę i inne urządzenia narażone na korozję.

Zmiękczanie wody polega na usuwaniu z niej jonów wapnia oraz magnezu. To właśnie te substancje odpowiadają za tak zwaną twardość cieczy, która w konsekwencji ma nieprzyjemny smak, a na jej powierzchni tworzy się charakterystyczny nalot. Jony wapniowe i magnezowe powodują tworzenie i osadzanie się kamienia w wielu urządzeniach, takich jak czajniki oraz ekspresy do kawy.

Twarda woda to duży problem w naszych domach i mieszkaniach. Powoduje odkładanie się kamiennego osadu w sprzętach AGD i na armaturze łazienkowej, co skraca żywotność urządzeń oraz zwiększa zużycie energii. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości związków różnych pierwiastków w wodzie, przede wszystkim wapnia i magnezu. Dzięki nowoczesnym zmiękczaczom możliwa jest zmiana składu chemicznego wody, a co za tym idzie – zmiękczenie jej. Na czym polega ten proces?

Stacja uzdatniania dba o to, by woda płynąca w domowej instalacji wykazywała odpowiednie parametry - zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku. Ten dokument określa jakość wody dopuszczonej do spożycia. Aby dobrać odpowiedni system uzdatniania, trzeba zatem wiedzieć, jaka woda znajduje się w instalacji. W tym celu należy przeprowadzić badania wskazujące, które parametry zostały przekroczone. Ekspertyzę można wykonać w laboratorium lub zlecić ją regionalnej stacji Sanepidu.

Ozonowanie wody wykorzystywane jest do dezynfekcji kanałów wentylacyjnych, odgrzybiania, czy czyszczenia klimatyzacji. W przypadku basenu z kolei pozwala na mniejsze użycie chloru. Ozonowanie wody jest procesem dezynfekującym, który znajduje zastosowanie w bardzo wielu branżach, takich jak oczyszczalnie ścieków, w przemyśle chemicznym, drukarskim, czy tekstylnym. Nadaje się również do dezynfekcji żywności, mycie jej ozonem spowalnia proces ich psucia się.

Stacja uzdatniania dba o to, by woda płynąca w domowej instalacji wykazywała odpowiednie parametry - zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku. Ten dokument określa jakość wody dopuszczonej do spożycia. Aby dobrać odpowiedni system uzdatniania, trzeba zatem wiedzieć, jaka woda znajduje się w instalacji. W tym celu należy przeprowadzić badania wskazujące, które parametry zostały przekroczone. Ekspertyzę można wykonać w laboratorium lub zlecić ją regionalnej stacji Sanepidu.

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów produktów służących do uzdatniania wody, a jednymi z nich są lampy UV. Gdzie się je stosuje, na jakiej zasadzie działają oraz jakie są ich główne zalety?

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.